Inden for tre år er Jonas Kristensen fra Odense Giants trådt ind i toppen af Europas dommerstab. Jonas startede med at dømme Baltic Cup og det nordiske mesterskab i Sverige, og har siden dømt europamesterskabet for herrer og for U19 damer. Senest har han dømt til SuperCup sammen med Jesper Arnø og Jens Jakobsen, som dømte finalen. Her fortæller Jonas om hans erfaringer og oplevelser, som ny dommer i Europa:

”Som uddannet ESF-dommer kommer man som regel til en, måske to, turneringer om året. I år har jeg fået TRE turneringer. Som ny dommer i udlandet, en såkaldt ”rookie”, laver de andre dommere mange jokes på ens bekostning. Dog er de kolleger, man får noget af det bedste ved at dømme i udlandet. Man har det super sjovt både af og på banen, men der er også tid til seriøse snakke om kampen, som man lige har dømt eller man skal til at dømme. Og seriøsitet og fokus er man nødt til at have. Især når turneringerne når deres afgørende fase. Jo længere man når i turneringen, jo mere spidser kampene og spillernes intensitet til. Dette betyder at hver eneste tætte kald, vil få det ene eller det andet hold til at reagere.

Jeg dømte selv den tætte semifinale mellem Holland og Tjekkiet til Herre EM. Kampen var meget intens, da det, på grund af programændringer, var en kamp Holland skulle vinde, for at have håb om medaljer. Der var mange tætte kald og en enkelt episode, hvor vi dommere måtte holde spilerne i deres dugouts. En hollandsk løber træder på foden af den tjekkiske fielder på første base, dette får selvfølgelig den tjekkiske bænk til at reagere og både deres head-coach og hans tolk var meget utilfredse over episoden.

Kampen kan ses ved 5:15 mærket på dette link: https://www.youtube.com/watch?v=tKoorOtjjEk

Jeg dømte også finalen til U19 EM damer på første base. Også i denne kamp var der et par tætte kald. Især et kald var afgørende for kampen og vagte nogen utilfredshed fra Italienerne. Til en turnering som denne er der dog ikke så meget brok fra spillerne. Her er det mere deres trænere, der kan komme ud og brokke sig”.

Denne kamp kan ses i sin fulde længde på: (Det omtalte kald er ved 1:29:30): http://www.playo.tv/video/Great-Britain-vs-Italy-Final-2315.aspx

Eliteudvalgets formand Mette Nissen fortæller: ”Det, som jeg hørte fra the Umpire in Chief, der styrer europamesterskabet var, at han fik meget ros. Han fik meget ros både for den måde han præsentere sig selv på banen, og det der hedder hans mekanisk – hans måde at dømme på banen. Den måde han bevæger og fremfører sig på banen, det fik han rigtig meget ros for. Og den måde han var med til at styre kampene. Og så tror jeg, også de synes, at han er en rigtig sjov og sød fyr at være sammen med i dommergruppen. Og så kan man virkelig mærke, at den indsats han har puttet ind de sidste år – og især i år – virkelig har løftet ham til et europæisk niveau, hvor han får nogle af de gode kampe. Og som sagt fik han lov at dømme første base til europamesterskabet for U19 damer, og det er helt sikkert et skulderklap at man får lov til det.”

Det har været spændende at følge Jonas’ udvikling som dommer, og som Mette forklarer: ”Hvis man vælger at investere tid i det, så kan man altså hurtigt få en masse erfaring og oplevelser. Der er masser af muligheder, hvis man synes, det er sjovt at bevæge sig udenfor landets grænser som dommer, hvor man både kan dømme de officielle turneringer og de mere uofficielle. Der er masser turneringer.”

Som Jonas siger: ”Det har været tre kæmpe oplevelser med masser af nye bekendtskaber både med nye dommer-kolleger med også andre officials og frivillige, som gør et kæmpe arbejde for at dommerstaben har det godt.”

dommerSenest i Danmark dømte Jonas ved junior DM, og det er altid spændende for juniorerne, når deres kampe dømmes af top dommerne. Nu gælder det det danske slutspil, som helt sikkert bliver spændende med mange gode kampe!

Ligger der en international softball dommer gemt i dig? Så kontakt forbundets dommerudvalget (uic@softball.dk) og hør nærmere om uddannelsesmulighederne.

Forbundet støtter også klubberne i afholdelse af basis dommerkurser for deres medlemmerne, og flere klubber har allerede afholdt dommerkurser i år – et godt sted at starte sin dommerkarriere! Se mere her