Hvad er softball


Den korte version

Softball er et amerikansk boldspil i familie med rundboldbaseball, cricket og rounders på engelsk. Softball spilles med et bat (oftest kompositmateriale og ikke træ som i baseball) og en hård læderbold med en kerne af kork og gummi. Softball har flere variationer bl.a. fastpitch og slowpitch fælles for dem er der bliver pitchet med underhåndskast som man kan se på billedet til højre. I Danmark spilles mest fastpitch softball men slowpitch er i fremgang; især for forældre og nye voksenspillere.

En kamp forløber ved, at de to hold skiftes om at være “inde” og “ude”. Indeholdet sender en spiller frem, der skal forsøge at slå til den bold, som en af udeholdets spillere kaster. Hvis det lykkes en spiller at ramme bolden med battet, skal personen løbe rundt mellem fire baser på banen. Hvis man kommer sikkert til den fjerde base, scorers et point også kaldet et run. Udeholdet forsøger at få indeholdets løbere “out”, før de når at score.

Sporten er udbredt i hele verden dog mest i Nord- og Sydamerika men er også nationalsport i Japan.

Læs mere på wikipedia

 

Softballs særpræg

Hurtig og seervenlig. Softball er et væsentligt hurtigere spil end baseball. En kamp varer normalt op til to timer, og selv om der er hyppige pauser i spillet, så eksploderer tempoet, når først bolden sendes i spil, og hele matchen kan afgøres i løbet af få hektiske sekunder. For tilskueren er man meget tættere på spillet end i baseball pga. de mindre banestørrelser.

Individuel og holdsport. Softball er i udpræget grad en holdsport, hvor alle spillere er afhængige af hinanden. Men spillets opbygning gør, at der er mange individuelle opgør mellem batteren og pitcheren. Ligeledes er langt de fleste spil i marken et resultat af to eller måske flere spilleres samarbejde. Sammenblandingen af de mange individuelle situationer og at man desuden er afhængig af holdkammeraterne er speciel for sporten.
Opbyg vigtig selvtillid. Det er blevet sagt, at batting er en af de sværeste discipliner inden for nogen sport. Hvis en batter kan sende bolden sikkert i spil omkring 30% af de gange, han skal slå, betragtes han som en rigtig god spiller. Man fejler således oftere, end man har succes, og selvtillid er derfor en meget stor del af spillet.

 

Se filmen om reglerne her (engelsk):

da_DKDA_DK
Skærmbillede 2020-08-27 kl. 11.21.04

VI BRUGER COOKIES PÅ DETTE SITE FOR AT FORBEDRE BRUGEROPLEVELSEN